Call us  0895 679936

ул. "арх.Камен Петков" 64

гр. Пловдив, 4000

MULTIPOR - изолация от ново поколение

Multipor е една от най-новите системи за топлоизолация на сгради. Тя е принципно различна от широкоупотребяваните полистирол (стиропор), полиуретан („фибран”), каменна вата и т.н. – не само заради материалите, от които се изработва, а и заради вида на крайния продукт и начина на полагането му.

Какво представлява Multipor

Този тип изолация се произвежда под формата на твърди минерални плочи с различни размери и дебелини. Изработени са от изцяло естествени материали – пясък, вар, цимент и вода. Полагат се директно върху стени чрез специален лепилен разтвор. Multipor може да се използва както при строителството на къщи от по системата на Ytong, така и за традиционното масивно строителство.  

Какво да очаквате от Multipor

Минералните изолационни плочи са с толкова добри топлоизолиращи качества, че ако строежът е изпълнен с топлоизолиращи тухли, комбинацията от двата материала покрива изискванията за пасивна къща. Освен това те притежават и шумоизолиращи свойства, което ги прави още по-практични.

Самите плочи са много леки, тъй като твърдото вещество в тях е едва около 5%. Останалите 95% са изпълнени с въздушни пори, на които се дължат добрите характеристики на материала. В същото време плочите са твърди, което ги прави лесни за рязане във всевъзможни форми и за монтиране.

Методът, по който се поставят, е изключително лесен – чрез залепване директно върху стената със специален лепилен разтвор. Няма значение дали стените са ново или старо строителство. Единственото условие е да бъдат равни и добре почистени от прах.

За да се измажат готовите стени, достатъчно е да се покрият плочите със специална мрежа, върху която можете да се положи мазилката. Ето как изглежда къща, в която са използвани материали на Ytong и Multipor

Multipor е еднакво подходящ за вътрешна и за външна изолация. Използва се често в реновирането на къщи, които са паметници на културата, тъй като позволява да се съхрани фасадата на сградата.

Какви са предимствата на Multipor

В сравнение с останалите видове топлоизолиращи системи, Multipor има редица достойнства.

  • Материалът, от който са произведени, е екологично безопасен и може да бъде рециклиран.
  • Заради лекотата и твърдостта си плочите успешно могат да се използват за поставяне по подове и тавани, както и за плоски покриви.
  • Материалът е негорим и не изпуска вредни газове в атмосферата при нагряване. Това прави изолацията подходяща за пожарообезопасяване на обществени сгради, подземни гаражи и други подобни – достатъчно е помещението да бъде цялостно облицовано отвътре.
  • Този тип изолация може да бъде използвана и в мокри помещения, тъй като въздушните пори във вътрешността на плочите им позволяват да бъдат паропропускливи. Те поемат влагата и я извеждат навън на капилярен принцип. Така позволяват на стените да „дишат” и пречат на появата на конденз, мухъл и плесен.
  • Multipor е изключително издръжлив сам по себе си материал, а облицоването с твърдите плочи подсилва и конструкцията на самата сграда.

 

 

3