Call us  0895 679936

ул. "арх.Камен Петков" 64

гр. Пловдив, 4000

4 критерия при избора на строителна фирма

Имате парцел, страхотен архитектурен проект и всички разрешителни за строеж? Време е да потърсите добър строител. В изобилието от предложения решението ви със сигурност няма да е лесно. Ние обаче знаем няколко неоспорими белега, по които можете да се ориентирате и да направите правилен избор.

1. Строеж до ключ
Преди да започнете да проучвате пазара, трябва да вземете едно генерално решение: дали да наемете една фирма, която да се погрижи изцяло за строежа, или да потърсите специализирани бригади, които да работят самостоятелно по отделните дейности. 
Вероятно вторият вариант ви изкушава, ако познавате най-различни майстори. Той обаче може да ви създаде много главоболия, тъй като ще ви е наистина трудно да синхронизирате работата на екипите. Ако искате да си спестите много бъдещи проблеми и главоболия, ще се наложи да наемете специалист по строителен надзор, който да координира и следи дейностите.
От друга страна наемането на една фирма, която предлага цялостна услуга, може да ви спести всички тези проблеми. Няма да губите време в контролиране, което не е по възможностите ви, нито допълнителни средства за надзорник. Освен това ще знаете кого да държите отговорен, ако с времето се окаже, че работата не е свършена качествено.

2. Добри препоръки
Дали фирмата е коректна? Съобразява ли се с вашите желания? Спазва ли сроковете? Осигурява ли качеството, което обещава? Важно е да знаете предварително с кого ще си имате работа. 
Вероятно първо ще проучите в интернет, но ви препоръчваме да не се предоверявате на тази информация - никога не може да сте сигурни кой и с каква цел е писал отзиви както в сайта на фирмата, така и в различните форуми. Най-добре е да разпитате близки и приятели, които ще споделят с вас личните си впечатления от начина на комуникация и работа на съответния строител.

3. Качествен строеж
Ако имате възможност, посетете обект, построен от проучваната от вас фирма. Така ще можете на място да се уверите дали малките детайли са достатъчно добре направени. Не забравяйте, че добрите майстори никога не работят през пръсти и ако дори подробностите са изпипани, значи можете спокойно да се доверите на въпросния строител.

4. Подходяща ценова оферта
Запомнете: подходящата цена никога не е най-ниската. Най-евтините предложения, които ще получите, със сигурност ще ви разочароват твърде скоро. Дори да не ви го казват, в тези оферти са заложени материали с лошо качество и ниско платена работна ръка, което за вас означава само едно: много проблеми и ремонти в близко бъдеще. 
От друга страна най-скъпите оферти също не са гаранция, че ще получите най-доброто. Затова огледайте цените и разпитайте подробно какво включват. Ако имате възможност, добре е да проследявате дали строителят изпълнява обещанията си в хода на работата. 

Разбира се, в крайна сметка ще съобразите избора си с бюджета, с който разполагате. Но когато вземате решение, все пак не залагайте само на цената или само на един от белезите, които изброихме. Постарайте се да проучите детайлно фирмите, да контактувате предварително с всяка една от тях и да се спрете на тази, която отговаря в най-голяма степен на всички критерии. Построяването на жилище или бизнес сграда не е инвестиция, която можете да хвърлите на вятъра, нали? 

1