Call us  0895 679936

ул. "арх.Камен Петков" 64

гр. Пловдив, 4000

Проект за къща в село Новаково, Община Асеновград

Разгърнатa на 205,30 кв.м. площ еднофамилна къща залага на удобствата и отворените пространства. Архитектурните разпределения на двата етажа са подчинени на елегантността, изчистените линии и правилни форми. Повече светлина и простор – това е идеята, която проектантският ни екип е реализирал, подчертавайки функционалните връзки между отделните зони в къщата.

 

Централният вход е обособен от североизток. Входното антре е обширно – 16,85кв.м. и осъществява връзката между отделните помещения на първо ниво. Дневната, трапезарията и кухненският бокс са обединени в едно общо пространство (44,25 кв.м), ориентирано на югоизток. Отделните зони – за релакс, хранене и приготвяне на храната плавно преливат една в друга, въпреки оптичното им разделяне с греди и различен тип подови настилки. Решена по този начин, дневната запазва класическото си предназначение – да бъде място за събиране на семейството и посрещане на гости. Спалнята (21,62 кв.м.) е ориентирана на югозапад. Отдалечеността от улицата създава всички необходими условия за пълноценен отдих. Към нея са предвидени дрешник и санитарен възел - баня с тоалетна. Срещу главния вход е разположено още едно мокро помещение - перално, комибинирано с тоалетна.

 

Лек английски нюанс в жилищната планировка придават вратите, водещи директно към двора. Чрез тях свежестта на градината навлиза в дневната и спалнята. Стълбището осъществява връзката с второто ниво.

 

Подпокривното пространство е с площ 85,52 кв.м, която е разпределена между четири тавански помещения и тераса тип лоджия. Скосеният таван, размерите и позиционирането на помещенията предполагат оригинални и нестандартни интериорни решения. Предназначението на тези площи се поставя в пряка зависимост от потребностите на обитателите. Броят, разположението и размерите на прозорците осигуряват достатъчно количество светлина и създават усещане за отвореност към природата.

 

Предимствата на проекта са:

  • жилищната площ е разпределена между малък брой помещения с голяма квадратура;
  • архитектурните разпределения са оригинално съчетание на акценти от миналото и настоящето;
  • спомагателните помещения са ориентирани към неблагоприятните североизточно и северозападно изложения;
  • къщата е много просторна и светла;

Липсата на излишна претрупаност, простотата на линиите и формите не намаляват функционалността и комфорта на обитаване.

3