Call us  0895 679936

ул. "арх.Камен Петков" 64

гр. Пловдив, 4000

Популярни видове огради - как да изберете подходящата за вашата къща

От дълбока древност, та до днес, започне ли българина да строи къща, то тя ще е непременно с двор и ограда. Оградите са задължителни в традиционната ни архитектура и строителство, тъй като те придават цялостен завършек на къщата.

Днес, за разлика от минали времена, когато оградите са били предимно високи и направени от камък ( т. нар. дувари ) има голямо разнообразие от материали, от които се изработват. В тази статия няма как да изброим всички видове огради, но ще се опитаме да се спрем на най - популярните от тях, като едновременно с това ще ви дадем няколко съвета как да изберете подходящата ограда за своята къща.

Най - важното е, преди да изберете вида на оградата да си отговорите на няколко въпроса:

  • Какви са изискванията ви за оградата и какви функции искате да изпълнява?
  • Колко финансови средства можете да отделите за изграждането й?
  • Какви са законовите изисквания за вида и размера на оградите във вашия район?

Да си отговорите на тези въпроси е важно, както е важно да сте наясно, че оградата не е просто „нещо”, което трябва да поставите, защото всички така правят. Тя дава цялостен завършек на дома, може да промени екстериора и да придаде ново излъчване на къщата ви.

И така, да видим кои са основните видове огради, които се използват в момента у нас.

  • Каменни огради

Високите каменни огради са за хора, които предпочитат да скрият личния си живот от чужди погледи. Тези огради също са много стилни, ако са направени с вкус, но трябва да имате предвид, че ако дворът ви е малък, ако поставите толкова висока и масивна ограда той ще изглежда още по - малък. Изпълнението е трудоемко, но веднъж изпълнена оградата ще пази двора ви десетки години.

  • Дървени огради

Дървените огради са интересни, внасят ведро настроение и са подходящи за селски вили. Недостатъкът им е, че се нуждаят от по - голяма поддръжка, тъй като с каквито и препарати да е третирано дървото, то все пак е изложено на атмосферни влияния и това оказва отражение на целостта на оградата.

  • Телени огради

Този вид огради все още се срещат в селските райони, но в съвременното строителство и архитектура не се препоръчват. Изработват се от стоманобетонови или метални колове обикновено през 2-3м и опъната поцинкована мрежа. Все пак, ако решите да оградите двора си с такава е добре да знаете, че това е възможно най - евтиния вариант.

  • Огради от ковано желязо

Този тип огради са изключително красиви и стилни. Поставяйки подобна ограда вие ще придадете на къщата и двора си елегантен и аристократичен вид. За да поставите ограда от ковано желязо обаче е добре да се съобразите с архитектурния стил на къщата, тъй като тези огради не подхождат на всеки стил.

  • Релефни огради от стоманобетонови панели

Модерни с богат избор на цвят и релефна текстура, тези огради придават усещане за лукс и сигурност. Изпълняват се лесно, чрез монтиране на предварително изготвени стоманобетонови елементи – пана и колони.

Каквато и ограда да изберете да изпълните по границите на парцела, трябва да знаете, че за да бъде тя законна, е необходимо да се изготви проектна документация.

В зависимост от Общината, в която се намира парцелът ви, оградата може да бъде внесена за одобрение с конструктивно становище или като проект за ограда включващ следните части: архитектура, конструкции и вертикална планировка с трасировъчен план. 

 

1