Call us  0895 679936

ул. "арх.Камен Петков" 64

гр. Пловдив, 4000

Покривните прозорци – незаменимият уют

Няма как да отречем, че таванните скосения в стаите изглеждат романтично и уютно. Но за да добавите още повече комфорт, са нужни и покривни прозорци – през тях светлината влиза под естествен ъгъл и прогонва усещането, че сте в затворено помещение. А това си е своеобразен лукс, нали?

Характеристики на покривните прозорци

Разбира се, покривните прозорци не са съвсем като обикновените. Особеното място, на което се монтират, създава различни изисквания към начина им на употреба и характеристиките им. 

 

Подсилени стъкла
Прозорците ще бъдат изложени пряко на ударите на дъждове и градушки, както и на тежестта на обилни снеговалежи. Поради тази причина стъклата, които се използват, са по-устойчиви на удар и натиск.

Добро качество на материала
Тъй като покривните прозорци понасят значително по-голямо натоварване от стенните, те се произвеждат от по-качествени материали, които да осигурят безопасност и функционалност при експлоатацията им.

Система против течове
За да не стане така, че дъждът и снегът да валят и в дома ви, производителите са създали специални системи за отвеждане на водата. За да се възползвате от нея обаче, трябва и покривът, и прозорците да бъдат правилно монтирани. 

Специфични системи за отваряне
Стандартното отваряне по дългата ос е подходящо повече за прозорци, които се използват като капандури за излизане на покрива. За останалите е създадена система за отваряне по къса ос, която позволява по-лесното им застопоряване в отворено положение. Ако оста е в края на прозореца, ще имате по-чиста панорамна гледка, но пък ъгълът на отваряне ще е около 35 градуса. Ако прозорецът се отваря по средна ос, тогава ще може да се завърта на 180 градуса и ще е по-лесен за почистване.

Допълнителни екстри:

Вентилация
Някои от моделите покривни прозорци имат системи за вентилация, които позволяват навлизането на свеж въздух дори когато прозорците са затворени. Това осигурява по-добър микроклимат в помещението и предпазва от конденз, образуване на мухъл и т.н. 

Дистанционно управление
За още по-голямо удобство при експлоатация някои от моделите предлагат дистанционно управление на отварянето и затварянето. Контролът може да бъде дори електронен, за да имате възможност предварително да програмирате отваряне или затваряне в определен час.

Щори
През покривните прозорци навлиза значително повече светлина през почти целия ден, но това може да се окаже неприятно през топлите месеци. За да ви бъде уютно по всяко време, са създадени специални системи от щори и сенници, които се прикрепват от вътрешната или от външната страна на прозореца и могат лесно да бъдат спускани или вдигани при нужда. 

Прозорци-балкони
Истински разкош са моделите прозорци, които могат да бъдат трансформирани в малък балкон. Част от остъклената рамка се вдига нагоре като своеобразен навес, а под него се разгъва напред допълнителна рамка, която служи за парапет на импровизираната тераса. Това е достатъчно, за да можете да пристъпите навън и да огледате безопасно наоколо.

След всичко прочетено можете и сами да се досетите, че покривните прозорци не са най-евтината дограма, която можете да поръчате. Но за добрите архитекти и собствениците, които търсят неповторим комфорт, естествена светлина и разчупен интериор, покривните прозорци са малкият луксозен елемент, който осигурява всичко необходимо за едно истински приятно помещение.