Call us  0895 679936

ул. "арх.Камен Петков" 64

гр. Пловдив, 4000

Материали за външна топлоизолация на къща

Поставянето на топлозиолационния слой от външната страна на къщата, се извършва след завършване на грубия строеж на стените и преди направа на мазилките. Важен момент е да се подбере топлоизолационен материал, който да позволява преминаването на водните пари, отвътре навън.  

Материали за външна топлоизолация:

 - EPS (екструдиран полистирен) – изкуствен полимер, изграден от полистиренови сфери, изпълнени с въздух. Материалът е лек, притежава ниска топлопроводимост (λD 0,039- 0,040 W/mK) и висока  паропропускливост (µ=25-40). Познат е и под наименованието стиропор.

- ЕPS графитна изолация – произведен по аналогична технология като екструдирания полистирена, но с добавка на графитни частици. По този начин към предимствата на обикновения EPS се добавят: отразяване на инфрачервени и UV-лъчи и силно намалена топлопроводимост -  λD 0,029- 0,032 W/mK

- ЕPS-F – сравнително нов продукт, произведен изцяло от първичен материал (без рециклати ). Плочите са по-хомогении и по-устойчиви на атмосферните влияния. Притежават по-висока якост на натиск. Използвани като топлоизолатор, те поддържат стените топли, редуцират шума в сградата и регулират влажността на въздуха. Недостатък е по – високата им цена.

 - ХPS – екструдиран пенополистирол. Камерите на материала са много малки – под 1 милиметър и образуват затворена структура, която на практика е напълно херметизирана – не пропуска вода и водни пари. Притежава много добри топлоизолационни показатели -  λD = 0,030 W/mK, по – плътен e и има по- висока якост на натиск от EPS. Основен недостатък е изключително ниската паропропускливост, поради което екструдирания пенополистирол е неподходящ за фасадна топлоизолация. Препоръчително е използването му за изолация на термо-мостове, покривни плочи, тавани,подове, сутерени, цокълна изолация и елементи с големи натоварвания.

- Каменна вата – естествен продукт, получен чрез разтапяне на вулканични скали, от които се извличат нишки. По специална технология те се слепват със силиконови съединения и смоли. Притежава много добри топлоизолационни качества: топлопроводимост  λD 0,030 W/mK и изключително висока паропропускливост. Основен  недостатък е по-сложният монтаж, който оскъпява строително - ремонтните работи.

На всеки материал съответстват: лепилна и шпакловъчна смес,стъклотекстилна мрежа, материали за механично закрепване и ъглови профили. След като бъде избран материалът, с който ще се изпълни външната топлоизолация се закупуват и подходящите допълнителни материали за монтаж.

- Мазилки – като завършващия слой, те придават не само естетичен завършек на сградата, но от качественото им изпълнение зависи и експлоатационния срок на топлоизолацията. В зависимост от съставките им се разделят на сухи и готови мазилки.                 

Сухите мазилки са изработени от естествени материали, обикновено на вароциментова основа и добавки. Предимствата им се изразяват в по-високата паропропускливост и по- ниската цена. Основни техни недостатъци са слабата устойчивост на слънчевите лъчи, която води до промени в цвета и влагоабсорбиращата им способност.

Готовите мазилки притежават отлична устойчивост на атмосферните влияния, не абсорбират влага и не се влияят от слънчевите лъчи. Техен недостатък е трудоемкия, сложен и скъп процес на полагане – върху два слоя шпакловка се нанася грунд и след него – готовата мазилка.

Топлоизолация на къща

Материали за вътрешна топлоизолация