Call us  0895 679936

ул. "арх.Камен Петков" 64

гр. Пловдив, 4000

Как стръмният двор се превръща в приказна градина

Терените с денивелация са изключително подходящи за създаването на терасирани градини, пълни с цветя, алеи, статуетки, шадравани, басейни и какво ли още не. Възможностите, материалите и комбинациите са на практика безкрайно много, но има няколко специфични елементи от ландшафтната архитектура, които са изключително подходящи за този тип парцели и могат да превърнат двора ви от обикновена стръмнина в райско място.

Стъпаловидни лехи

Разнообразни цветя и храсти, които изникват едни над други и запълват целия хоризонт пред очите ви – ето как може да изглежда вашият двор. Лехите могат да заемат цялото пространство или да създават уютни кътчета из тревните площи. Красивите цветове на растенията се подават иззад видими зидове, които поддържат хоризонтални площадки.

Ефектни стени

Подпорните стени на терасите обикновено се градят от камъни, дърво или бетон и вариациите на цветове, форми и текстури са наистина много. Но освен да допринасят за декоративното оформление на двора, те имат още една функция – предпазват почвата от свличане.

Наклонени алеи

Разбира се, всяка градина има нужда от красиви алеи, по които да стигате от едно важно място до друго или просто да се разхождате. Ако дворът ви е изцяло терасиран, алеите ще бъдат водоравни, но може да имат и лек наклон. За някои това може и да е неприятно, но за любителите на натуралните усещания може да прилича на изкачване по красива естествена пътека.

Стълби

Ако пътеките ви са без денивелация, то непременно ще имате нужда от стълби. Разбира се, те трябва задължително да са в пълна хармония с останалите елементи. В зависимост от особеностите на терена могат да бъдат повече или по-малко стръмни.

Изкуствен водопад

Изкуствените водопади са изключително ефектни именно в този тип градини. Подскачащите струи изглеждат съвсем на място, докато се стичат по естествените височини на терена. Вариантите, по които може да изглежда водопадът, са наистина много – от класическите водоскоци, изпълнени от камъни, препятствия и декорации, до стъклени структури в изчистен минималистичен стил, които разкриват красотата на водната струя сама по себе си.

Площадки

На отделните нива могат да бъдат обособени площадки с различно предназначение. В такъв тип градини те изглеждат естествено самостоятелни, но същевременно са вписани в цялостната естетическа концепция на пространството. В зависимост от желанията ви и възможностите, които предоставя парцелът, можете да се сдобиете с уютно кътче за кафе на открито, терен за барбекю с приятели,зеленчукова градина, спортно игрище, детски кът или дори открит басейн.

„Безкраен” басейн

Ако имате достатъчно място и височина, можете да станете горд собственик на не много евтино, но наистина впечатляващо  съоръжение – т.нар. „безкраен” басейн . Наричат го така, понеже създава усещането, че прелива от ръба на високата площадка. Причината е, че подпорните стени на стръмния скат образуват част от стените на самия басейн и няма никакви площадки за стъпване около тях. И докато сте във водата, можете направо през ръба да надникнете в ниското под себе си. Усещането е невероятно – сякаш плувате в небето, без опасност да изпаднете от там.

Важно е да знаете, че проектът за терасирана градина може да бъде изготвен от специалист и да бъде включен към архитектурния проект на къщата ви. Ако имате нужда от консултация, свържете се с нас още сега.

5