Call us  0895 679936

ул. "арх.Камен Петков" 64

гр. Пловдив, 4000

Интересно за пасивните къщи

Пасивните къщи все още не са много популярни в България не защото не са добро решение, а защото цената, която трябва да плати един средностатистически българин за такъв вид къща е доста висока.

 Въпреки това инвестицията е напълно оправдана, тъй като пасивната къща се нуждае от 90% по - малко топлина, в сравнение със стандартната. Останалите 10 %  топлина се осигуряват от :

  • Топлината на телата на хората, които живеят в нея;
  • Слънчевите лъчи, които влизат през прозорците;
  • Топлината, генерирана от различните домакински електроуреди;
  • Вентилационната система, която поддържа постоянна температура на въздуха;

Всичко това звучи интересно, но да видим все пак какво е пасивна къща?

Това, което отличава този вид къщи от стандартните е, че те не се нуждаят от почти никакъв разход на електроенергия, тъй като извличат и използват енергията и топлината на всичко, което се намира в тях. Заради отличната топлоизолация, перфектното остъкление, добрата вентилационна система, пасивната къща изстива много бавно, като термос и единствено в най - студените и мрачни дни се нуждае малко затопляне с камина или отоплителен уред на ниска мощност.

От какво се „прави” пасивната къща?

Ще разгледаме съвсем накратко основните елементи, от които се състои една пасивна къща.

Стени с отлична изолация

Дебелите стени, които гарантират топлината в къщата са един от основните елементи на всяка пасивна или енергийно - ефективна къща. За да е ефективна топлоизолацията най - често се използват панели с дървена конструкция, която осигурява максимална структурна здравина и ефективност с минимум материали. Пространството между панелите е запълнено с изолация от целулоза, а външните стени на къщата са допълнително изолирани. Стенните панели са проектирани така, че никъде не образуват така наречените топлинни мостове и къщата буквално е „запечатана”.

Правилно поставени прозорци и остъклени врати

Един от основните принципи на пасивното строителство е правилната ориентация на къщата, така че да може да се използва слънчевата енергия максимално. Пасивната слънчева енергия, която влиза през прозорците може да компенсира до 40% от топлинните загуби в една къща, затова прозорците и остъклените врати са сред основните елементи на пасивните домове.

Ефективна система за вентилация

Вентилационната система е необходима и при стандартните домове, но при пасивните къщи е просто задължителна. Както споменахме, този тип къщи са запечатани и пречистването на въздуха става основно през вентилационната система. Освен това тази система служи да осигурява топлина както през зимата, така и хладина през лятото.

5