Call us  0895 679936

ул. "арх.Камен Петков" 64

гр. Пловдив, 4000

Дървена къща със сламени стени

Пример за дървена къща със сламени стени

Представете си, че можете да си построите къща, която не само ще ви излезе няколко пъти по - евтино от монолитната, ами ще е и енергоспестяваща.

Какво трябва да знаете, ако сте решили да си построите една такава къща?

Все още в България са малко проектите за дървени къщи със стени от слама, тъй като от една страна това е все още доста нова технология за страната ни, а от друга - до скоро нямаше как да се узакони строежа на къщи от слама.

Преди няколко години обаче Асоциацията за строителство с естествени материали прави първи стъпки в опитите да узакони строежа на сламени къщи и през 2013 година е било издадено първото разрешително за използване на слама за изграждане на неносещи стени при дървени къщи. Вече могат да се намерят най-различни идеи за проекти на къщи от слама и глина в интернет пространството.

Какви са етапите при стоеж на тези уникални къщи?

Разбира се, най - важната стъпка е да си осигурите проект за дървена къща със стени от слама. Архитектите, към които ще се обърнете се съобразяват с детайлите на изграждането и заедно ще обсъдите как да използвате сламата в къщата.

Дървените къщи със сламени стени, които днес можете да си построите са не само екологични, здрави, но и енергоспестяващи. Цената на сламата и дървения материал е изключително ниска, което прави този тип къщи достъпни за строителство. В комбинация с използването на глина се спестяват значителни средства при довършителните работи на къщата.

Има няколко варианта за използването на слама, на които можете да се спрете: за изолация, като преградни стени – част от стена тип сандвич или само като изолация. 

Какво е уникалното на сламата, че става толкова предпочитана при изграждане на дървени къщи?

  • Екологично чист, дишаш материал, който създава благоприятен микроклимат на дома;
  • Предпазва жилището от появата на влага и мухъл;
  • Изключително добър изолационен материал;
  • Има нулев въглероден отпечатък;
  • Естествен материал;
5