Call us  0895 679936

ул. "арх.Камен Петков" 64

гр. Пловдив, 4000

Дограма за еднофамилна къща

При строителството на еднофамилна къща, често възниква въпроса кой вид дограма е най-подходящ за сградата по отношение на дълготрайност, естетичност и енергийна ефективност. Отчитайки важността ѝ за комфорта, който се стремим да създадем и многобройните възможности за избор, ще разгледаме основните характеристики на трите основни вида дограма, предлагани у нас: дървена, пластмасова и алуминиева.

Дървената дограма, преди около 15-20 години е най-масово предлаганата. Тя се изработва от мека еднопластова иглолистна дървесина, което е предпоставка за възникване на  деформации (измятане) след монтажа. Остъклява се с обикновени прозоречни стъкла, които имат сравнително ниска топлоизолационна и шумоизолираща способност. Изисква непрекъснато поддържане ( смяна на маджуна и пребоядисване), а деформациите водят до топлинни загуби и сериозни увеличения на разходите за отопление.

Днес на пазара се предлагат прозорци и врати от трислойно слепен иглолистен материал, произведени по съвременни технологии. Остъкляването е с двоен стъклопакет, което ги поставя в по-висок термоизолационен клас. Покритието е с лак на водна основа в богат цветови диапазон. Цената е по-висока от тази на обикновената и по-ниска от PVC и алуминиевата дограма. Въпреки по-добрите показатели и този вид изисква повече грижи и средства за поддържане.

Качествената дървена дограма се произвежда от ценни дървесни видове с изключително твърда дървесина - тиково дърво, махагон и кедър. Трите слепени помежду си пласта са с напречно разположени един на друг влакна, което е допълнителна гаранция срещу деформации по време на експлоатацията. Материалът е импрегниран и устойчив на влага. Остъкляването е с троен стъклопакет, обковът е качествен, а недостатъците им са свързани със свръх високата цена и специалната  поддръжка.

В последните години при ново строителство или основен ремонт инвеститорите все по-често се спират на  PVC дограма. Изработената от качествени профили, многокамерна PVC дограма е в състояние да изолира жилището от градския шум, а високите ѝ топлоизолационни качества гарантирано повишават енергийната ефективност на сградата. Обковът е многоточков и регулируем във всички посоки. По този начин се осигурява  плътно затваряне на прозорците и вратите, а помещенията остават защитени от проникването на прах. Профилите се почистват лесно, не се влияят от драстичните климатични промени, а здравата им геометрична конструкция осигурява  сравнително дълъг експлоатационен срок – 25-35год. Този срок може да бъде удължен с използването на външни слънцезащитни щори. PVC дограмата може да се тонира в различни нюанси, които не променят своята наситеност и свежест, но цената е с 20% по-висока, в сравнение с бялата. При избор на бяла PVC дограма задължително трябва да се подбере подходящ цвят за външната мазилка.

Алуминиевата дограма, в сравнение с пластмасовата и дървената е по-лош шумоизолатор. Тя има и по-ниски топлоизолиращи качества. Многоточков обков, регулируем във всички посоки, може да бъде монтиран само върху няколко вида скъпи профили. На практика при монтажа се използва морално остарял обков, което увеличава риска от последващи повреди и допълнителни разходи по поддържането. Към основните недостатъци на този тип дограма трябва да се добавят слабостта на сглобките и възникването на конденз по профила. 

Алуминиевата дограма намира приложение  предимно при изграждането на административни  и производствени сгради, за които не се изисква топлоизолация.

За постигането на желаната енергийна ефективност от значение е  и видът на стъклопакета. Най-масовите стъклопакети използвани у нас са:

  • Еднокамерен – 2 стъкла и пространството между тях
  • Двукамерен – 3 стъкла и 2 пространства между тях
  • Трикамерен – 4 стъкла и 3 пространства между тях.

Основните показатели за оценяване качеството на стъклопакетите са: съпротивление на топлопредаване, звукоизолация и светлопропускливост.

Колкото по-голямо е съпротивлението на топлопредаване, толкова по-добри са топлоизолационните качества на стъклопакета. Звукоизолацията показва с колко децибела се понижава нивото на  на шума, а светлопропускливостта – каква част ( изразена в %) от слънчевата светлина прониква през стъклопакета.

Високите енергоспестяващи свойства на стъклопакета са в пряка зависимост от количеството и вида на използваните стъкла.

Най- често използвано е флоатното стъкло – изключително гладко и без оптически дефекти. То няма специални покрития и свойства.

С най-добри показатели е К-стъклото. То е висококачествено флоатно стъкло, със специално прозрачно покритие, което позволява слънчевите лъчи безпрепятствено да проникват в помещението, но рефлектира вътрешната топлина и не допуска тя да премине през него, т.е. задържа топлината в помещението. Това стъкло се използва винаги в стъклопакет, като нискоемисийното покритие е обърнато навътре към стъклопакета. Не образува конденз, а разходите за отопление се намаляват с до 60%. Не е подходящо за единично остъкляване.

Изборът на подходяща дограма  и остъкляване за еднофамилната къща са от изключителна важност за повишаване на нейната енергийната ефективност. По тази причина  инвеститорът трябва да се довери на опита на проектантите при разработването на проекта за къща.

1