Call us  0895 679936

ул. "арх.Камен Петков" 64

гр. Пловдив, 4000

Външна каменна облицовка

Външната облицовка на сградата може да изпълнява няколко основни функции: декоративна, влагоизолираща и топлоизолираща. Днес на пазара се предлагат изключително разнообразни продукти, с които фасадите да изглеждат добре, а помещенията зад тях да бъдат уютни. Но има един материал, стар колкото първите човешки постройки, който се използва и до ден днешен –камъкът.

Разбира се, в зората на строителството камъкът е служел за зидане, по-късно е започнал да се обработва и под формата на тънки плочи за покриване на покриви и едва в по-ново време подобни плочи се използват за покриване на външни или вътрешни стени. Ако харесвате естествените материали, следващите редове са за вас.

Защо да използвате каменна облицовка

В наши дни функцията на подобен тип покритие е по-скоро декоративна, а топло- и влагоизолацията се извършват с други, съвременни материали. И все пак естественият камък е търсен, тъй като създава усещането за здравина и солидност на сградата, а при подходяща обработка може да изглежда и много луксозно.

Камъкът е природен и почти вечен материал. Той е здрав и не изисква поддръжка, което го превръща в добра инвестиция.

Днес се употребяват доста видове камък с разнообразни характеристики. Това дава на архитектите свободата да работят с различни цветове, текстури и форми на плочите. Така те могат да придават на всяка фасада отличителен характер и неповторима визия, съобразена с изискванията на поръчителите.

Как може да изглежда каменната облицовка

Когато съчетаем разнообразието на видовете камъни с различните начини на обработка, се получава доста сериозен избор от характеристики и ефекти.

Цвят

Основните гами са нюанси на бяло, сиво, черно, бяло, жълто, оранжево, бежово, кафяво, червено, зелено. Някои камъни са в няколко цвята, преплетени в напълно неповторими жилки и форми.

Повърхност

Някои видове камък не позволяват допълнителна обработка и при производството на плочи остават с неравна повърхност, създадена от естественото разслояване на материала. Други могат да бъдат изгладени и полирани до блясък, което им придава луксозен вид.

Форма

Повечето каменни плочи могат да бъдат нарязани във форми по желание. Обикновено се правят правоъгълници с еднаква ширина, с които се работи удобно и бързо. Често се оформят и квадрати за по-оригинален вид на фасадата.

Видове естествен камък за облицовка

Разбира се, не всички камъни имат подходящи физически характеристики, за да служат за създаване на плочи за облицовка. Ето кои са най-разпространените и използвани видове днес.

Гнайс

Това е материалът, който се използва най-вече за къщи в селски стил – жълти, сиви или бежови плочи, които могат да бъдат нарязани или оставени в естествените им форми. Гнайсът не може да бъде шлифован и полиран.

Варовик

Варовикът е в нюанси на бялото. Той се обработва лесно и  може да бъде оформен по всички желани начини – в различни размери и форми, полиран в различни степени. Изглежда елегантно и придава на сградата изискан стил.

Пясъчник

Този камък е предимно в червени и жълтеникави нюанси. Не се полира, но може да бъде нарязан на размер.

Гранит

Гранитът е твърд камък с прекрасни изолационни свойства и невероятна визия. Неговата цветова гама е изключително широка, а в плочите има многоцветни жилки и шарки в неповторими форми. Може да бъде полиран до блясък и да изглежда наистина луксозно. Често се използва в съвременната градска архитектура.

Мрамор

Както и гранитът, мраморът е прекрасен изолатор и е изключително красив със своите разноцветни жилки. Може да бъде обработван по всякакви начини и се използва от векове в сгради, които трябва да изглеждат внушителни и луксозни.

Травертин

Травертинът също спада към групата на ефектните разноцветни камъни. Може да бъде обработван и полиран, но в структурата му обикновено има дупчици, които го правят малко по-нетраен и по-евтин от гранита и мрамора. Някои производители имат технологии за запълване на дупчиците по подходящ начин, за да създадат наистина гладка повърхност и да защитят камъка от рушене.

5